maanantai 10. elokuuta 2015

Kato äiti, tein kenkätelineen!

Puuhaduon lähipiiriin kuuluu runsaasti muitakin näpertelystä innostuneita. Kaikkien onneksi yksi näistä innokkaista on myös kovan luokan hamsteri, kutsuttakoon häntä vaikka nimellä Jack-bom-bom. Jack-bom-bom osti taannoin omaan vaatekaappiprojektiinsa kasan tammipaneelia, eurolla. Se oli kertaalleen jo käytettyä, mutta irrotettua ja ”pienellä laitolla” ihan käypää kamaa mihin tahansa projektiin. Kun Jack-bom-bom oli saanut oman vaatekaappinsa valmiiksi, jäi kutkuttava jalopuupaneelikasa makaamaan halkovajaan ja odottamaan jatkokäyttöä. Kun puuhaduolle selvisi, että varastossa makaa yksinäinen pino vähän elämää nähnyttä tammipaneelia, alkoivat hihat heilua.

Ensin siitä rakennettiin sohvapöydän kansi. Sitten kukkalaatikko. Sitten lavuaarin alakaappiin hylly. Ja nyt, tee-se-itse kenkäteline jo legendaariseksi muodostuneeseen Glorian koti -eteiseen!

Glorian koti -eteinen talvella uusien säilytyskorien jälkeen.
Vanha kenkäteline melkein näkyvissä...jossain tuolla alhaalla!
Pienen eteisen toiminnallisuutta on tässä blogissa yritetty parantaa jo aiemmin, mm. ripustamalla seinille käytettyjä kylppärikoreja. Nyt kyytiä saivat kengät. Vaikka ensisijainen vinkkini siistiin kotiin on äidiltä opittu ”musta jätesäkki” -tyyli, täytyy ihmisellä saada olla eteisessä esillä ainakin viidet kengät. Tai kymmenet. Kompromissiluonteisesti eteisestä kannettiin keväällä kaksi pahvilaatikollista kenkiä kellariin, odottamaan kylmempiä kelejä.

Toistaiseksi kenkätelineen virkaa on toimittanut Ikean viiden euron puuteline. Naurettava esitys, sanon minä. Tarvittiin lisää tilaa, mittatilausteline ja tietysti jalopuusta! Erään pitkäveteisen työpalaverin tuloksena ideoin simppelin hyllyn. Seinään ruuvattaisiin kannatinpuut, joiden päälle aseteltaisiin ja kiinnitettäisiin paneelilaudat. Kaksi hyllyä ja säilytystilaa myös lattialla telineen alla. Tuumasta toimeen!

Sahaushommiin meni (jälleen kerran) runsaasti enemmän kuin oletin, sillä toki aina on mukavampi sahata kolmesti kuin mitata kahdesti. Kun käytössä oli vain käsisaha, pääsin ilahduttamaan itseäni myös villeillä ja vinoilla leikkauspinnoilla – onneksi nämä ”tekijänsä näköiset” osuudet tulevat telineessä melko lailla piiloon.

Ensimmäiset tukipuut kiinni seinässä odottamassa paneelilankkuja
Ruuvaushommien jälkeen oli aika siirtyä ulos hiomaan tammilankkua. Muurahaiset olivat tehneet pesän työpöytäni jalkaan – siirsin pöytää aika monta kertaa ja ihmettelin, miten KAIKKIALLA voi olla muurahaisia. Siirtohommien pyörteissä pöydällä ollut lauta tipahti jalalle ja työt jatkuivat jalka veressä, muurahaisten pureskellessa mehukasta telineenrakentajaa. Tunnin äheltämisen jälkeen rustiikkiset laudat olivat mielestäni valmiit uuteen tehtäväänsä.

Liuskoittuva, irtonainen lakka irti lastalla, viimeistely karkealla hiekkapaperilla

Pintäkäsittelyn lisäksi porasin lankkujen päihin 2,5mm reiät kiinnitystä helpottamaan. Ne tulivat todella tarpeeseen, sillä kiinnitykseen varaamani ruuvit jäivät käyttämättä ja nakuttelin laudat paikalleen pienillä nauloilla. Toinen kerros tehtiin samalla kaavalla ja projekti oli päätöksessä ennen auringonlaskua – jeeee! 

Eka kerros paikoillaan!
Huomaa vatupassi - kertoo aidoista pyrkimyksistäni rakentaa teline suoraan.
Katsotaas nyt. Ennen ja jälkeen -kuvat paljastavat, että uusi ratkaisu toimii (ainakin toistaiseksi) paremmin kuin edeltäjänsä. Lisäksi siinä on ”musta aukko” -ominaisuus: syvien hyllyjen takaosa täyttynee pomminvarmasti kengistä tai muusta lattialla pyörivästä kamasta jota kukaan ei kaipaa. Sieltä voi sitten kaapia tavaraa suoraan kirppispussiin, uff:n laatikkoon tai roskikseen.

Ennen ja jälkeen. Glorian koti, täältä tullaan!
Väsynyt, hikinen, verinen ja vasaralla sormiin hakattu remonttireiska on tyytyväinen lopputulokseen. Kato äiti, tein ihan ite kenkätelineen!

---

English summary

My old IKEA shoe rack was way too small and resulted in a very anarchistic shoe storage. Or I just had too many shoes in the hallway (what a pompous name for that small dark splotch between the front door and stairs...). The idea was simple. I was going to do a DIY shoe rack, tailored to fit the small space, using all recycled materials. The oak panel was leftovers from a wardrobe project and the 2"2" timber was left by the real timber who put my kitchen together. After several hours of blood (I dropped one panel on my foot), sweat (it was the first really warm summer day here) and tears (an ant farm IN the table I was using, topped with those ridiculously bad screws that just get round in the edges instead of doing what they're supposed to) the thing was done! I do not want to sound like a boaster..nee, what the hell - I am seriously and honestly extremely proud of my accomplishment, because...look mama, I made a shoe rack, all by myself!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti