Tällä kertaa esitellään jälleen uusi puuhaduon osaamisalue –
keittiö! Toinen puuhaduolainen päätti ottaa osaa Muoviton syyskuu –haasteeseen.
Haaste alkoi tietysti oman roskapussin tutkimisella. Sieltä löytyi
suklaavanukaspurkin ja nuudelipapereiden lisäksi runsaasti tyhjiä rahkapurkkeja.
Rahkaahan ei suinkaan tarvitse ostaa muovipurkeissa vaan sitä voi tehdä myös
itse. Ja ihan käden käänteessä!
Rahkan valmistaminen on periaatteessa aika yksinkertaista.
Maitorahka on piimästä tehtyä ”juustoa” ja sen valmistaminen menee jotakuinkin
seuraavasti:
1)
Sekoita maitoa ja piimää (uunin kestävään) astiaan,
esim. 1 osa piimää ja 4 osaa maitoa. Ilmeisesti piimän hapatteella ja
sekoitussuhteella saattaa olla vaikutusta lopputuotteen makuun.
2)
Peitä astia puhtaalla keittiöliinalla ja jätä huoneenlämpöön
”piimimään” pariksi päiväksi. Käytännössä tällöin maito muuttuu piimäksi, kun
piimän maitohappobakteerit käyvät maidon kimppuun.
3)
Parin päivän jälkeen siirrä seos uuniin ja anna
sen seistä 100 celciusasteessa 2-3 tuntia. Hera irtoaa ja rahkasta tulee kiinteää. Mitä
pidempään annat seoksen olla uunissa, sitä kiinteämpää rahkasta tulee.
4)
Kaada vuoan sisältö sideharsolla verhoiltuun
siivilään. Voit jättää rahkan hetkeksi valumaan. Heran voi ottaa talteen ja
käyttää kuulemma vaikka leivontaan. Rahka jäähtymisen jälkeen jääkaappiin tai
pakkaseen.
Ohessa vielä vaihekuvat, jotka kertovat prosessista enemmän
kuin tuhat reseptiä.
Vaihe 1. Litra piimää ja melkein litra maitoa astiaan ja
liina päälle. Itse yhdistelin rohkeasti sitä kalliimpaa maitoa ja sitä halvinta
piimää. Jälkikäteen tekisin ehkä toisinpäin.
Vaihe 3. Herkku uunissa! Jätin sen sinne ja lähdin itse
treenaamaan. Palolaitos ja vakuutusyhtiö suosittelevat.
Vaihe 4. Rahka on poistettu uunista. Näyttääpä herkulliselta…!Grande finale. Täynnä mahdollisuuksia oleva hera oli eroteltu omaan rasiaansa. ”Tästä voi varmasti tehdä terveellisen palautusjuoman. Tai ehkäpä leipaisen tässä joku päivä sämpylöitä”. Maistoin. Tällä litkulla ei todellakaan pilata yhtäkään juomaa, ei edes palautusjuomaa. Kuvailtakoon vaikka näin, että arvatkaa, miltä maistuu kaksi päivää pöydällä ja kolme tuntia uunissa ollut piimä. Maku oli errrrrittäin terveellinen. Maistamisen jälkeen vilkaisin sivusilmällä keittiötäni joka näytti siltä, että siellä olisi ollut kasiluokan luokkaretki viikon mittaisella evästauolla, ilman opettajaa. Ei sämpylöitä, eikä varsinaan heralla pilattuja sämpylöitä. Hera päätyi siis tällä kertaa viemäriin. Rahka sen sijaan maistui melkein siltä miltä sen pitikin. Koostumus oli sanalla sanoen napakka, siitä voisi käytännössä leipoa pullia. Mitään kermaperseiden suosimaa suoraan purkista syötävää pehmeää rahkaa se ei kyllä ole.
Lopuksi täytyy vielä arvioida kriittisesti, miten tämä
kokeilu suhtautui Muoviton syyskuu -haasteeseeni. Ensin selvitin, että kaikki pääkaupunkiseudun
sekajäte poltetaan, eli sitä ei heitetä kasaan kaatopaikalle. Hyvä. Eli JOS
ostan vastaisuudessa rahkani kaupasta, muovi päätyy jollakin tapaa kiertoon. Muoviroskaahan
ei tästä kokeilusta syntynyt lainkaan, täydellistä! Sen sijaan kokeiluun kului
litra piimää (noin 1,2 €), vajaa litra maitoa (1 €) ja kolme tuntia uunia (1
€). Näistä aineksista saatiin siis kolme likaista keittiöpyyhettä, litra
käyttökelvotonta heraa (saattaa mennä ennakkoluuloisen kokin piikkiin) ja 270
grammaa erittäin hapanta ja muovailtavaa rahkaa. Luontoäiti ei taatusti kiitä, eikä
muuten kiitä kukkarokaan. Makunystyrätkin ovat vähän että ”mitä helvettiä nyt
taas”. Mutta tulipahan kokeiltua! Nyt vaan sukulaiset ja kylänmiehet koolle
rahkaa maistelemaan! Ja mikä tärkeintä: kato äiti, tein ihan ite rahkaa – ja sinä saat syödä vaikka
kaiken jos haluat!
---
English summary: I wanted to reduce plastic waste and decided to make my own quark. I did make the quark (it is not delicious), it is the most expensive and energy inefficient quark ever AND my kitchen is a total mess. BUT look mama, I made my own quark, all by myself!
---
English summary: I wanted to reduce plastic waste and decided to make my own quark. I did make the quark (it is not delicious), it is the most expensive and energy inefficient quark ever AND my kitchen is a total mess. BUT look mama, I made my own quark, all by myself!
Paras blogi ikinä
VastaaPoistaOijoi, kiitos Laura! Uskon, että meillä on vielä vähän matkaa parhaaseen, mutta tällainen palaute auttaa meitä ylittämään itsemme myös jatkossa.
Poista